Archívum

Üdvözlet
Karácsonyi koncert Szirmán
2009. december 20.

Miskolc-Szirma Városrészi Önkormányzat 2009.december 19-én, 18.00 órakor a római katolikus templomban karácsonyi koncertet rendezett. A megjelenteket Hegedűs Andrea, a részönkormányzat elnöke köszöntötte.
A műsorban felléptek:

 • Miskolci ANIMUS csengettyűs együttes
 • Singer Street( Cotton Club Singers-ből alakult)
Karácsonyi ünnepség az óvodában
2009. december 16-án 10.00 órakor a hagyományoknak megfelelően karácsonyi ünnepséget tartottak a szirmai óvodában. Az ünnepségen résztvettek a Bem József Általános Iskola diákjai, a kis- középső- és nagycsoportosok vidám műsorukkal, majd közös gyertyagyújtással fejezték be az ünnepséget. Képek
Meghívó karácsonyi koncertre
2009. december 16.

Miskolc-Szirma Városrészi Önkormányzat szeretettel meghívja a szirmai lakosokat a római katolikus templomban 2009.december 19-én, 18.00 órakor megrendezésre kerülő karácsonyi koncertre.

A műsorban fellépnek:

 • Miskolci ANIMUS csengettyűs együttes
 • Singer Street( Cotton Club Singers-ből alakult)

Mindenkit szeretettel várunk!

Hegedűs Andrea
Miskolc-Szirma Városrészi Önkormányzat elnöke

Településrészi Önkormányzati ülés
2009. december 8.

Szirma Településrészi Önkormányzat 2009. december 7.-én (hétfő) 17.00 órai kezdettel tartotta soron következő ülését a Bem József Általános Iskolában.
Napirendi pontok voltak:
2010 évi költségvetés
2009.évi teljesítés (járdaépítés, zúzalékos útépítés, térépítés..)
Tájékoztató az artézi kútról
Lakossági kérések megbeszélése: fenyőfa kivágás, közkút megszüntetése az Akácos utcában, állattartási rendelet, árokszegély helyreállítás, finnországi csereprogram diákoknak
Óvoda tető javítás
Közbiztonsági Fúrum útóhatásai
Játszótér építés
Babits Mihály út útépítés
Forgalomlassító építés
Kerékpárút építés
Szelektv hulladéksziget elszállítása
Karácsonyi díszkivilágítás
Karácsonyi koncert ( 2009 december 19-én, 18.00 órakor a római katolikus templomban

Idősek Napja
2009. december 4.

A Szrimai Baráti Egyesület és a Bem Iskola közös ünnepségen köszöntötte 2009. december 3-án a Bem Iskolában a szirmai szépkorúakat.
Az ünnepséget Szoták Tamásné a Szirmai Baráti Egyesület új elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a szépkorúakat, Hegedűs Andrea önkormányzati képviselőt, Vargáné Néző Mária iskolaigazgatót, majd vidám műsoros produkciókkal szórakoztatták a megjelenteket.
Elsőként Papik Györgyné és Rontó Regina verssel köszöntötték az időseket, majd a Bem Iskola színjátszó köre vidám verset és színdarabot adtak elő. A prózai programok után Tóth Erika ismert operett slágereket adott elő, aki közös éneklésre és táncra invitálta a vidám hangulatú közönséget. Az operett után a Szirmai Széprózsák Népdalköre, népdalcsokorral köszöntötte az időseket. A kellemes hangulatú rendezvényt az arra járó mikulás csengője szakította félbe. A teli zsákkal érkező mikulás és az őt kísérő "krampuszka" a szépkorúak részére csomagokat osztottak, akik kisgyerekekhez hasonló izgalommal bontogatták a meglepetés csomagokat. Az ajándékozás még ezzel nem ért végett, mivel Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő sem érkezett üres kézzel. Ő az önkormányzat ajándékcsomagját hozta és meleg szavakkal köszöntötte a szirmai szépkorúakat és Békés, Boldog ünnepeket kívánt valamennyiüknek. Az ajándékozások közben Vargáné Néző Mária, a Bem Iskola igazgatója is köszöntötte az időseket, majd Bodnár Györgyné egy kedves verssel zárta a műsoros produkciókat.
Az ünnepi műsor után a szervezők vendégül látták a Szépkorúakat, majd kellemes hangulatú beszélgetéssel fejeződött be az idősek napja Szirmán. Képek

Településrészi Önkormányzati ülés
2009. december 3.

Szirma Településrészi Önkormányzat 2009. december 7.-én (hétfő) 17.00 órai kezdettel tartja következő ülését a Bem József Általános Iskolában.

Közbiztonsági Fórum
2009. december 1.

Hegedűs Andrea, Miskolc-Szirma önkormányzati képviselője
2009. november 30-án (hétfőn) 17 órától közbiztonsági fórumot
tartott a Bem József Általános Iskolában. Meghívott vendégei voltak: Dr. Pásztor Albert, rendőr ezredes,rendőrségi főtanácsos, miskolci kapitányságvezető, Perhács Tamás, vasúti őrsparancsnok, Soltész Dávid, szirmai körzeti-megbízott, Papp Tamás, MMJV Közterület-felügyeleti, Rendészeti és Ellátási Főosztály vezető,Cseh László, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Nyírő Pál közbiztonsági tanácsnok, Nagy Csaba, Miskolc-Szirma Polgárőrség vezetője.
Hegedűs Andrea köszöntője után a meghívott vendégek részletes tájékoztatást adtak Miskolc-Szirma városrész közbiztonsági helyzetéről, az előfordult büncselekmények jellemzőiről,fontos tanácsokat adtak az időseknek, az egyedül élőknek, a családoknak a személy-és vagyonvédelemhez. Felhívták a figyelmet a napjainkra jellemző bűncselekmények trükkös megoldásaira,a védelmet szolgáló technikai eszközök használatának fontosságára, külön kiemelték az idegenekkel szembeni bizalmatlanság szükségességét és az ismerősök körében az egymásra figyelés fontosságát. A büncselekmények megakadályozása, vagy minél sikeresebb felderítése érdekében kérték, hogy a lakók minden szokatlan esemény észlelése esetén azonnal értesítsék a rendőséget, hívják a 107-es számot. A szép számmal megjelent szirmai érdeklődők feltehették kérdéseiket, melyre a szakemberek a rendelkezésükre álló információk alapján válaszoltak. Képek

Rajzpályázat-dél-amerikai úti beszámoló
2009. november 26.

"Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben..."
Marie Curie

2009.november 25-én a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény "A dzsungel óvodás és iskolás szemmel" című rajzpályázat kiállítására, majd azt követően "Dél-Amerikában jártam" úti beszámolóra invitálta az érdeklődőket. A rendezvény műsorvezetőjeként Petráné Király Marianna köszöntötte a megjelenteket, majd nyitó programként az iskola színjátszóköre "Világutazó szeretnék lenni" címmel kedves műsorral nyitotta meg a rendezvényt. A zsúfolásig megtelt aula meghívott vendégeit, a gyerekeket, a tanárkollégákat, a szülőket Vargáné Néző Mária igazgatónő köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy a meghirdetett rajzpályázat egyik legfontosabb célja volt a környezetvédelem, a természet ismeretének bővítése és szeretetének mélyítése a gyerekek körében. Az iskola fontosnak tartja, hogy már a legkisebb korosztály is elmélyedjen ebben a témában, természetesen korosztályuknak megfelelő formában. A rajzpályázathoz az apropót az iskola egyik tanárának- Putnoki Juditnak - dél - amerikai utazása adta, aki a nyáron mintegy 2 hónapot töltött a Francia - Guyanában. Tanárnő már hazaérkezésekor elhatározta, hogy páratlan élményeit megosztja tanítványaival, kollegáival és minden érdeklődővel. A kiállításhoz és az élménybeszámolóhoz kapcsolódva hirdette meg az iskola a rajzpályázatot óvodás és a kisalsós diákok részére.
A kiállítást Fedor Vilmos Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. A pályázatra 51 gyermek, 64 pályaművet készített.
A résztvevők a környező óvodák gyemrekei és az iskola kisalsósai, akik jutalmat kaptak az értékes alkotásukért. A díjakat Vargáné Néző Mária, az iskolai igazgatója, Fedor Vilmos alpolgármester, Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő és Klemmné Lőrincz Ildikó adta át. A rajzpályázat díjainak átadását követően a dél-amerikai úti beszámoló kezdéseként, ráhangolódás céljából az Ecvadorból érkezett, Miskolcon élő Luisz, helyi népviseletbe öltözve dél-amerikai folklór műsort adott. A tanárnő úti beszámolójával csodás élményt nyújtott a Dél-Amerikai kultúráról, a kint töltött időszak élményeiről. A program részeként a vendégek megcsodálhatták az aulában kiállított rajzokat, festményeket, a Dél-Amerikában készült több száz fotót, a helyi öltözékeket, az ott használt eszközöket, az ott élő növényeket és állatokat. A távoli földrészből adott ízelítő megtekintésével és meghallgatásával az iskolai diákjai, a tanárnő kollégái, az érdeklődő szülők egy felejthetetlen élménnyel lettek gazdagabbak.
Képek

Közbiztonsági Fórum
2009. november 22.

Hegedűs Andrea,
Miskolc-Szirma önkormányzati képviselője
értesíti a választókerületben élőket, hogy
2009. november 30-án
(hétfőn) 17 órától
közbiztonsági fórumot

tart a Bem József Általános Iskolában.

Meghívott vendégek: Fedor Vilmos, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Pásztor Albert rendőr ezredes, Cseh László, a B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Nyírő Pál közbiztonsági tanácsnok és Szőke István, MMJV Polgármesteri Hivatal bűnmegelőzési referense.
Minden érdeklődőt tisztelettel várnak!

Iskolai műfüves pálya átadás
2009. november 19.

Műfüves pályát avattak 2009. november 19-én 11 órakor a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagiskolájában, a martin-kertvárosi Arany János Általános Iskolában (Miskolc, Csele u. 14.).

A rendezvényen köszöntőt mondott. Vargáné Néző Mária igazgató

Káli Sándor, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Orosz Lajos, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere rövid avatóbeszéddel köszöntötték a megjelent gyerekeket, tanárokat és szülőket, majd a műfüves pályán a labdát átadták a gyerekeknek. Az avatási ünnepségen a gyerekek rövid műsort adtak, tánc- és sportbemutatót tartottak.

Az ünnepség után az iskola aulájában Smizsánszkyné Marján Ida, óvodavezető grafikai kiállítását tekintették meg a vendégek. Képek

III. Dalolj Szirma - Dalostalálkozó
2009.november 7.

2009. november 7-én, 14.00 órakor került megrendezésre a Bem József Ált. Iskolában a III. DALOLJ SZIRMA-dalostalálkozó. A vendégeket és a dalostársakat a rendezvény ötletgazdája Kánya Dezsőné köszöntötte. A műsort Zsóri Andrásné vezette.
Fellépők voltak:
- Dócs testvérpár (vers)
- Bem József Ált. Isk. első osztályos tanulói (tánc)
- Görömbölyi Népdalkör (30 éves népdalkör vezetője: Dr. Sándorné Papp Edit)
- Emődi Népdalkör (2010-ben lesznek 25 évesek)
- Lejla és Ali (népi tánc, hastánc)
- Ónodi Napsugár Hagyományőrző Népdalkör (vezető: Dobsi Pálné)
- Szirmai Széprózsák Népdalkör (2002-ben alakultak, a ma 18 fős népdalkör, vezetője: Dr. Sándorné Papp Edit).
- Klusóczki Bence szintetizátoron magyar nótákat játszott.
A dalostalálkozó végén valamennyi népdalkörös a színpadra vonult és a "Kispiricsi faluvégén" című dal közös éneklésével búcsúztak a közönségtől. A házigazdák a vendégfellépőknek egy festett emléktányérral köszönték meg a közreműködést. A jó hangulathoz Szoták Tamás citerázott és énekelt, akivel a népdalkörösök együtt daloltak. A fellépések szünetében a házigazdák házi süteményekkel és üdítővel kínálták a vendégeket. A kellemes szombat délután tombola sorsolással és baráti beszélgetéssel, közös nótázással zárult.


Képek a rendezvényről»

Lakossági fogadóóra
2009. október 31..

Hegedűs Andrea, önkormányzati képviselő értesíti a szirmai lakosságot, hogy 2009. november 2-án (hétfőn), 16-17 óra között lakossági fogadóórát tart a Bem József Általános Iskolában. Minden érdeklődőt szeretettel vár.

Idősek Napja a Szolgáltatási Központban
2009. október 21..

2009.október 21-én délután az "Időseket Köszöntötték" a Szirmai Szolgáltatási Központban. Az ünnepségen a Szolgáltatási Központ vezetője, Marton Henrietta köszöntötte a vendégeket, majd a szirmai Bem József iskola diákjai kedves versekkel, és énekekkel szórakoztatták a közönséget. A kisdiákok a műsoruk után egy-egy kedves ajándékkal lepték meg az időseket.

Az ünnepi műsor után a Szolgáltatási Központ munkatársai finom ebédet, benne "szirma rántott káposztás tekercset" szolgáltak fel a vendégeknek, mely nagyon nagy sikert aratott. A finom étel után zserbóval, kávéval és üdítővel kedveskedtek. A családias hangulatú ebéd után a Szolgáltatási Központ munkatársai is megajándékozták a a szirmai időseket, akik hálás tekintettel, és nagyszeretettel köszönték meg a megemlékezést, a kellemes délutánt.
Képek a rendezvényről»

Szirmai Virággúlák
2009. október 21.
Vaczán Pál XVI. Egyházzenei Kórustalálkozó Szirmán
2009. október 10.

4 napon át, négy helyszínen került megrendezésre Miskolcon a XVI. Vaczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó.
Október 10-én, szombaton 16 órakor a szirmai református templomban, 8 kórus közreműködésével került megrendezésre a kórustalálkozó.

 • A SZIRMAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET ÉNEKKARA
 • A SELYEMRÉTI SZENT ISTVÁN TEMPLOM KÓRUSA
 • A MISKOLC-HEJŐCSABAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET KÓRUSA
 • A HOZSANNA KÓRUS
 • A SZENT LÁSZLÓ IFJÚSÁGI KAMARAKÓRUS
 • A CÉDRUS ÉNEKEGYÜTTES
 • A FORRÁS KAMARAKÓRUS
 • A CANTUS FIRMUS ÉNEKKAR
Játékos sport foglalkozás óvodásoknak
2009. október 9.

Kedves Gyerekek! Kedves Szülők!
A Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben nagycsoportos óvodások részére játékos sport foglalkozást tartunk, melyre minden kedves gyermeket szeretettel várunk.
Helye: Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Ideje: 2009. október 19. 15.15-16.00
Érdeklődni a 46/405-124-es telefonszámon lehet.

A gyerekek a foglalkozásra tornacipőt hozzanak magukkal!

Kérjük a Kedves Érdeklődőket, hogy gyermeküket a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe (Miskolci u. 38/a.) hozzák. Plakát letölthető

Alsós munkaközösség

Vaczán Pál XVI. Egyházzenei Kórustalálkozó Szirmán
2009. október 9.

4 napon át, négy helyszínen kerül megrendezésre Miskolcon a XVI. Vaczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó.
Október 10-én, szombaton 16 órakor a szirmai református templomban, 9 kórus közreműködésével kerül megrendezésre a kórustalálkozó, akik Miskolc több városrészének gyülekezetéből, illetve a megye több városából érkeznek.

Tájékoztató Programokról
2009. október 7.

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!
Egy meghívót nyújtunk át Önöknek, Nektek, mely egyben egy programajánló is.
Újszerű kezdeményezésként sok szeretettel várjuk valamennyiüket intézményünkbe.
Színes, változatos és érdekes foglalkozásokat állítottunk össze.
Célunk, hogy minél jobban megismerjük egymás, és bepillantást nyerjenek iskolánk életébe.
Reméljük, ezeken a foglalkozásokon nemcsak hasznos ismereteket szerezzenek, hanem jól szórakoznak és kikapcsolódnak.
A következő foglalkozásokat tervezzük: Letölthető»

"Idősek Napja" a Szirmai Szolgáltatási Központban
2009. október 6.

"Idősek Napja" rendezvényre várják 2009. október 21-én 14.00 órakor a "Szépkorúakat" a Szirmai Szolgáltatási központban.

Részönkormányzati ülés
2009. október 6.

Szirma Településrészi Önkormányzat 2009. október 5-én (hétfő) 17.00 kezdettel tartotta következő ülését a Bem József Általános Iskolában. A megjelenteket Hegedűs Andrea elnök köszöntötte. Az ülésen a következő napirendek kerültek megtárgyalásra:

 • Idősek védelme érdekében rendőrségi tájékoztató szervezése.
 • Artézikút vízminőségének bevizsgálása, majd az eredménytől függően, a kivezetésének megépítése a temető parkolójának sarkához.
 • A megépített új járdaszakasz megrongálása autóval történő ráhajtással.
 • Térépítés (Erkel F.út-Szép út) kereszteződésében.
 • Költségvetési tájékoztató.
 • Miskolc város honlapján Szirma városrész javíttatása, mivel Hejőcsabaként szerepelt!
 • Görög katolikus templom építéshez közlekedő gépkocsi útvonaláról tájékoztatás.
 • Virággúlák rögzítése, helyretétele, új téli virágok beültetése.
 • Az Erkel Ferenc úttal párhuzamos új út építése.
 • Az emlékmű mellett új út építése.
 • Nyári beruházásokról tájékoztató.
Illegális hulladáklerakók felszámolása
2009. október 2.

Lomtalanítás keretén belül illegális hulladéklerakók felszámolására került sor Miskolc-Szirmán a Magyar László utca végén. A helyi óvodások, az általános iskolások, és néhány helyi lakó, valamint Hegedűs Andrea, önkormányzati képviselő tisztították meg a környéket a szétdobált szeméttől, példátmutatva, hogyanis kellene óvni környezetünket, lakhelyünket. KÉPEK

"Zöld Óvoda" lett a SZIRMAI ÓVODA
2009. október 1.


"Zöld Óvoda" lett a miskolci Pitypang Óvoda család valamennyi tagóvodája. A szirmai Óvoda utcai Tagóvoda is sikeresen pályázott a "Zöld óvoda" 2008/2009 című pályázaton.Ennek köszönhetően Szirmán 2009. október 1-én Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő, valamint az óvoda vezetői bensőséges ünnepség keretében avatták fel az épületen elhelyezett "Zöld Óvoda" táblát. Az avatási ünnepségen is maximálisan figyeltek az óvónénik a "Zöld óvoda" cím birtokosához méltó magatartásra, ezért az ovisok számára is közérthetően fogalmazták meg és foglalták össze azokat a tetteket amivel elnyerték e megtisztelő címet, és határozták meg azokat a programokat mely a cím birtokosához méltó magatartást követel. Az ünnepségen az óvoda csoportjai a természettel, a növényekkel és állatokkal kapcsolatos verseket, dalokat adtak elő.
A műsorok után Smizsánszkyné Marján Ida óvodavezető köszöntötte a "Zöld óvoda" gyermekeit, majd Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő egy verssel kedveskedett az ovisoknak. A családias avatási ünnepség után a vendégek és az ovisok közösen megtekintették az óvoda épületén elhelyezett "Zöld óvoda" táblát, valamint az óvodában elhelyezett oklevelet, és a képes bemutató kiállítást.
Bízunk benene, hogy minden óvodás megértette, hogy miért is lett a szirmai óvoda "Zöld óvoda", és büszkén fogják mesélni szüleiknek, hogy ők "Zöld óvodába" járnak./Képek az ünnepségről

Lakossági fogadóóra és Szirma Településrészi Önkormányzati ülés
2009. szeptember 23..

Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő 2009. október 5-én, 16.00 órától Lakossági fogadóórát tart, melyre tisztelettel hív és vár minden érdeklődőt a Bem József Általános Iskolában.

Szirma Településrészi Önkormányzat 2009. október 5-én 17.00 órától tartja soron következő ülését a Bem József Általános Iskolában.
Hegedűs Andrea elnök

Szirmai Zöldségfesztivál/Mozdulj Szirma!
2009. szeptember 19.

Szöveges képes beszámoló a fesztiválról

2009.szeptember 19-én folytatódott a Szirmai Zöldségfesztivál. A hagyományoknak megfelelően a második napon a Bem József Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény adott helyt a "Mozdulj Szirma" nevet viselő családi sportnapnak.Vargáné Néző Mária igazgatónő köszöntötte a rendezvényen szépszámmal megjelent gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, valamint a rendezvény lebonyolításában közreműködőket. A Zöldségfesztivál második napját Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő nyitotta meg. A köszöntők után Fejesné Tóth Judit házigazda a napi program ismertetését követően zenés bemelegítővel indította a sportrendezvénysorozatot, melyben minden korosztály, gyermek és szülő egyaránt megtalálhatta az általa is végezhető sportágat.Volt: futás, kerékpározás, váltóverseny,barátságos labdarúgó mérkőzés, ötpróba: benne (hasizomerősítő gyakorlat, ugrálókötelezés, kosárba dobás, hullahoppozás,floorbull (teremhoki).Közben az iskola udvar kerítése mellett szorgalmas, lányok, asszonyok, fiúk és apák készítették a finomabbnál, finomabb ételeket a főzőversenyre.A sport mellett a rendezvényen nagy hangsúlyt kapott az egészséges életmódra nevelés, az egészség megőrzésére való törekvés. Ezért, e cél érdekében az ÁNTSZ Miskolci Kistérségi Intézet vércukor-és vérnyomásmérést, testzsír százalék és testtömeg index meghatározást végzett. Az érdeklődők előadást hallgathattak az egészséges táplálkozásról és megismerkedhettek az ehhez szükséges termékekkel is. A családok Tirpák Tibor, a Szirmai Baráti Egyesület titkára, által összeállított kvíz kérdésekre is válaszolhattak, melyek pontos megválaszolása esetén értékes pontokat gyűjthettek a versenyben.A Mozdulj Szirma rendezvény programjában résztvevők kuponokat kaptak, majd a legtöbb kupont gyűjtő osztályok értékes jutalomban részesültek.A kellemes, szép őszi időben megtartott 2009 évi Szirma Zöldségfesztivál zárónapja a szabadtűzön készült ételek elfogyasztásával, vidám ebéddel ért végett.
A 2009 évi Szirmai Zöldségfesztivál a megjelent több száz szirmainak kellemes hétvégét biztosított. A csodálatos őszi időnek, a helyi-és a vendégfellépők műsorának köszönhetően a kulturális programok, szabadidős sportrendezvények a szórakozás, kikapcsolódás mellett a barátságok erősítését, a szirmaiak összefogását is segítették. Köszönet a rendezvény szervezésében közreműködőknek és a rendezvény támogatóinak.

Szirmai Zöldségfesztivál/első nap
2009. szeptember 18.

Szöveges képes beszámoló a fesztiválról

Miskolc-Szirmán
a szirmai hagyományokat ápoló és bemutató Szirmai Zöldségfesztivál 2009.szeptember 18-án és 19-én került megrendezésre. A Szirmai Baráti Egyesület, és a Bem József Általános Iskola közös rendezvényéhez, ez évben először csatlakoztak a szirmai óvodások is. A rendezvény célja: a hagyományok, a helyi értékek megismerése, megőrzése, új értékek létrehozása, a barátkozás, és a szórakozás.
Az első napi programok voltak:
1. Rendezvény helyszín: A szirmai óvoda
A Szirmai Tagóvoda (Pitypang óvoda tagóvodája) rendezvényén részvettek.
· Szirmai óvoda
· Mertin - kertvárosi óvoda
· Selyemréti óvoda
· Szinva népkerti óvoda
Meghívott vendégként jelen voltak:
Szirmai Baráti Egyesülettől:Schmidt Ferenc elnök, Tirpák Tibor titkár, Szoták Tamásné fesztiválszervező
Megnyitó: Szabó Györgyné tagóvodavezető köszöntötte a fesztiválra meghívott óvodákból érkezett vendégeket és a helyi óvodásokat.
Műsor: A helyi fesztiválon minden óvoda kedves műsort mutatott be, melynek tartalmában fő szerepet kaptak a zöldséggel, gyümölccsel kapcsolatos versek, dalok, mondókák.
Az óvodába kiállításra kerültek a gyerekek által készített rajz- és zöldságbábok. Az ötletes munkákat készítőket hasznos játékokkal jutalmazták. Az életfa, egészséges táplálkozás bemutatója után a kicsik finom zöldségekből és gyümölcsökből készített salátákat kóstoltak, majd készültek a délutáni rendezvényre, ahol a felnőttek fesztiválprogramjában is közreműködnek.
2. Rendezvény helyszín: Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Kora délelőtt az iskola diákjai és szüleik által a Zöldségfesztiválra zöldségekből, gyümölcsökből készített faragványok, hidegtálak, rajzok versenyét értékelte a zsűri.
Megnyitó: Vargáné Néző Mária igazgatónő a Zöldségfesztivál alkalmából köszöntötte a megjelent felnőtteket és gyerekeket és megnyitotta a 2 napos Zöldségfesztivált. Az igazgatónő köszöntője után Schmidt Ferenc a Szirmai Baráti Egyesület elnöke is köszöntötte a gyermekeket, akik a Zöldségfesztivál programjában jelentősen kiveszik részüket műsoraikkal és a második napon megrendezésre kerülő "Mozdulj Szirma" sportos, szabadidős programokkal.
Műsor: A megnyitó után az iskola színjátszó köre versekkel és vidám színpadi darabbal köszöntötte a Zöldségfesztivált. A műsoros programok után az iskola tanulói osztályonként megtekintették a zöldségfaragványok kiállítását.
3. Rendezvény helyszín: Radnóti Miklós Közösségi Ház
Megnyitó: Tirpák Tibor és Szoták Tamásné rendezvényszervező házigazdák köszöntötték a szépszámmal megjelent "Szirmaiakat". Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő és Schmidt Ferenc a Szirmai Baráti Egyesület elnöke megnyitotta a 2 napos rendezvénysorozatot.
A Fesztiválműsorban a szabadtéri színpadon közreműködtek:
· Szirmai óvodások
· Menyhért táncstúdió
· Bem József Általános Iskola
· Miskolci Rézfúvós Együttes
· Szép Rózsák Kórusa
· Erika, operett és magyar nóta slágerekkel
· Miskolci ANIMUS csengettyűs együttes
A Művelődési Házban :
· "Így termelek én!" címmel a szirmai kertek termései, zöldségfaragványok és a Szirmai Kézimunka Szakkör kiállítását lehetett megtekinteni.
· Így is lehet főzni! (szirmai asszonyok főzéstudományának bemutatója zöldségekből ! )
Házigazdák voltak: Juhász Jánosné és Szoták Tamásné
A műsorok után megtartott tombola sorsolást követően, zene mellett borozgatva, baráti beszélgetéssel fejeződött be a Zöldségfesztivál első napi programja.

Szirmai Zöldségfesztivál/szeptember 18-19-én
2009. szeptember 3.

Tiszteltettel meghívjuk Önt és kedves Családját a Szirmai Baráti Egyesület, és a Bem József Általános Iskola közös rendezvényére, amelyet " Szirmai Zöldségfesztivál" elnevezéssel tartunk Szirmán. A rendezvény célja: a hagyományok, a helyi értékek megismerése, megőrzése, új értékek létrehozása, a barátkozás, szórakozás. Ezen nemes célok megvalósíthatósága érdekében hívjuk és várjuk is rendezvényünkre.
További részletek,programok»

Augusztus 20-i ünnepség
2009. augusztus 20.
Ökunenikus, kenyérszentelő Istentisztelet
2009. augusztus 20.
ÖKUMENIKUS, KENYÉRSZENTELŐ ISTENTISZTELETTEL ÜNNEPELTEK 2009. aug. 20-án délelőtt fél 11-kor a szirmai egyházak. A szolgálattévő Szombathy Dénes református, Tóth István római katolikus és Stefán Zoltán görög katolikus lelkipásztor, valamint a Dr, Farkasné Sajó Márta által vezetett református énekkar volt.Képek»
Tájékoztató!
2009. augusztus 3.

2009. aug 20. 17.00
Ünnepi megemlékezés és kenyéráldás a Hősi Emlékműnél.
2009. szept. 7. du. 17:00
Lakossági fogadóóra az általános iskolában.
2009. szept. 18-19
Zöldségfesztivál és Mozdulj Szirma sportnap.

 
Augusztus 20-i ünnepség
2009. július 31..
 

A Miskolc-Szirmai Augusztus 20-i ünnepség, az új kenyér szentelés ünnepe, a Szirmai Széprózsák Népdalkör rendezésében 2009.augusztus 20-án 17.00 órakor kerül megrendezésre a Hösök Emélkműnél.
Programok:
-Himnusz
-Köszöntőt mond: Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő, Tirpák Tibor Szirmai Baráti Egyesület titkára
-Verset mond: Rontó Regina-Petőfi Sándor: Fekete kenyér
-Széprózsák népdalkör műsora
-Református kórus éneke
-Ünnepi megemlékezés a " Kenyér ünnepéről "
-A görög katolikus atya kenyérszentelése
-A megszentelt kenyér kiosztása
-Szózat

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Suli-buli
2009. június 9.

Az elmúlt évi nagysikerre való tekintettel ez évben is megrendezte a Bem Iskola a SULI-BULI nevet viselő szabadidős programját.
A rendezvényt az iskola udvarán tartották, ahol a tanulók-tanárok-és a szülők játékos versenyeken, könnyű sportolással töltötték a délutánt, majd a vidám, szabadidős programot követően a rendezvényt a konyha által készített közös gulyásvacsorával zárták.
Képek

Bem József Általános Iskola Gála
2009. június 8.

2009. június 6-án (szombaton)15.00 órára tervezték a Bem József Általános Iskola Gála műsorát a Bornemissza úti szabadtéri színpadra.
Sajnos a rendezvény az eső miatt elmaradt, ezért a gála 2009. június 8-án 16.00-tól került megrendezésre kellemes napsütéses időben. Képek a rendezvényről.

Településrészi Önkormányzati ülés
2009. június 8.

Szirma Településrészi Önkormányzat 2009. június 8-án (hétfő) 17.00 kezdettel tartjotta soron következő ülését a Bem József Általános Iskolában. A megjelenteket Hegedűs Andrea elnök köszöntötte.
Az ülésen a következő napirendek kerültek megtárgyalásra: városrész járdaépítési tervének módosítása, kertészeti feladatok, virággúlák kihelyezése, fűkaszálás, közmunkaprogramok, szeptemberre tervezett hulladékgyűjtési akció szervezése, a terület közbiztonsági helyzete, polgárőrség megerősítésének szükségessége.
Képek

MEGHÍVÓ
2009. június 6.

2009. június 9-én 15.00-19.00 órakor a Bem József Ált.Isk. és AMI (3521 Miskolc, Miskolczi u.38/a ) alatt megrendezésre kerül a "SULI-BULI" .

Hímző szakkör kiállítása
2009. június 6.
MEGHÍVÓ
2009. június 3.

Szirma Településrészi Önkormányzat következő ülését 2009. június 8-án (hétfő) 17.00 kezdettel tartja a Bem József Általános Iskolában, melyre tisztelettel meghívom.

Tisztelettel:
Hegedűs Andrea
elnök

Hősök Napi rendezvény
2009. május 28.

A hagyományoknak megfelelően a Hősök Napi rendezvény 2009. május 31-én vasárnap 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a Hősi Emlékműnél. A rendezvény után a kézimunka szakkör is hagyományosan bemutatja munkáit a Közösségi Házban . Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

XI. Országos "Környezetismeret - környezetvédelem" csapatverseny
2009. május 15.

A verseny résztvevőit, a felkészítő és a verseny lebonyolításában közreműködő tanárokat rövid műsor után Vargáné Néző Mária igazgatónő köszöntötte.
A versenyzőket Miskolc Megyei Jogú Város részéről Dr Kormos Vilmos Közoktatási és Kulturális főosztályvezető köszöntötte, aki jó versenyzést és sok sikert kívánt a döntőbe jutottaknak, és kellemes és hasznos időtöltést Miskolc-Tapolcán.

A megnyitó után a csapatok elfoglalták a helyüket és megkezdődött a verseny a villámkérdésekkel és az írásbeli feladatsor megírásával.

Az izgalmas verseny után, kellemes ebédelést követően a versenyzők kirándulni mentek Miskolc-Tapolcára, Miskolc város egyik legszebb természeti környezetébe, ahol a csónakázó-tóval, a virágos őspark és növény ritkaságokkal, díszfákkal, díszcserjékkel, megkülönböztetett védelmet igénylő növényritkaságokkal találkozhattak a versenyzők.
E-közben a zsűri folyamatosan végezte munkáját, értékelte a versenyzők teljesítményét. A kirándulás után került sor az eredményhirdetésre, melynek során az első három helyezett tárgyjutalomban részesült.

II.évfolyam
III.évfolyam
IV.évfolyam
1.Alacska Ált.Iskola 1.Miskolc, Vörösmarty Iskola

1. Makó Ált.Iskola

1.Miskolc, Bem Iskola

2.Miskolc, Vörösmarty Iskola 2. Miskolc, Vörösmarty Iskola 2.Miskolc, Komlóstető Iskola
3. Miskolc, Vörösmarty Iskola 3.Miskolc, Szilágyi Iskola 3.Budapest Győző csapat

Zsűri tagjai:
Zsűri elnök: Klemmné Lőrincz Ildikó
Zsűri tagjai: Putnoki Judit, Kerekes Béláné
A versenyt támogatta a "Versenyző Ifjúságért" Alapítvány Kuratóriuma:
Farkas Lászlóné
Dr. Fejesné Tóth Judit
Képek a rendezvényről

Bem József Általános Iskola
2009. május 5.

Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

3521 Miskolc, Miskolczi út 38/A
Telefon: 46/405-124
Fax: 46/525-232
E-mail: vezeto.@bemiskola.t-online.hu, titkarno@bemiskola.t-online.hu,
Web: www.bemiskola.t-online.hu
A végzős diákjaink a következő középiskolában tanulnak tovább

Nyitva van az ovi kapu
2009. április 28.

2009. április 28-án 09.30-12.00 óra között "NYITVA VAN AZ OVI KAPU" a Miskolc-Szirmai Óvodába. Játszóházba várták a leendő óvodásokat, akik a szüleikkel együtt kicsit megilletődve érkeztek. A vendéggyerekek megismerkedhettek az óvodai játékokkal, barátkozhattak az óvodásokkal, az óvó nénikkel, gyurmázhattak, kézműves tevékenységeket gyakorolhattak. A csodálatos napsütésben lehetőségük volt megismerkedni és kipróbálni az udvari játékokat is. 11 órától Kiss Renáta guruló színház előadásában a Varázs Virág című mesejátékot nézték meg, melyet nagyon élveztek. Képek

III. Radnóti Nap
2009. április 25.

A Szirmai Baráti Egyesület a III. Radnóti Napot szervezte meg 2009. április 25 -én szombaton 9 órától. Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen erre a napra összegyűltek a városrészből az egyesület tagjai annak érdekében, hogy a Radnóti Közösségi Házat, a közös rendezvényeik színhelyét és környékét kitakarítsák, kisebb karbantartási munkákat elvégezzenek. Az időjárás szerencsére kedvezett a szorgos kezeknek, így már kora délelőtt megkezdődőt az épület előtti virágos terület és a füves részek rendbetétele. A folyamatosan érkező vállalkozó szellemű szirmaikanak jutott feladat bőven. Hozzáértő kezek csiszolták az ablakokat, ajtókat, hogy a mázolónak minőségi felületet biztosítsanak. A konyhában minden edény, pohár átmosásra került, a polcokat portalanították. A megtisztított ablakokra kimosott függönyök, a szekrényekre, asztalokra kimosott, kivasalt terítők kerültek. Megjavításra került a kapuzár, szorgalmas szirmai kislány seperte az épület parkolóját. A baráti társaság jó hangulatban végezte el a tavaszi nagytakarítást, hogy az év során majd kulturált környezetben töltsék el szabadidejüket. Ez a cselekedetük példa lehet sok-sok embernek a városban, bizonyítva nem csak kérni és várni kell a város segítségét, hanem vannak apróbb dolgok, amit a helyi közösségek, jószándékú hozzáállással meg tudnak oldalni, csak akarni kell. Szirmán ma akartak és a takarítás után már tiszta környezetben fogyasztották el a közös ebédet és tovább szórakoztak. Képek
Köszönjük a segítséget!

Közbiztonsági Fórum
2009. április 25.

A Szirma Településrészi Önkormányzat, 2009. április 24-én, (pénteken) 17 órától a Bem Iskolában Közbiztonsági fórumot tartott.

A meghívott vendégeket Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke köszöntötte.

A megjelent szirmai lakosok információkat hallgathattak meg a városrész közboztánsági helyzetéről, illetve gyakorlatias szakmai tanácsokat kaptak a vagyonvédelemről, betörések, lopások, gyanús személyek, események észlelésekor fontos teendőkről.
A szirmaik feltehették konkrét kérdéseiket is, melyre az illetékesek közvetlenül megadták válaszukat, megfogalmazták tanácsukat.

További hasznos információk olvashatók a www.bunmegelozes.eu weboldalon.
Képek a Fórumról

12. PC-Kismester Országos Informatikai Verseny
2009. április 24.

2009. április 24-én 08.30-kor kezdődött a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a PC-Kismester Országos Informatikai Verseny. A versenyzőket a BEM Iskola irodalmi színpadának tagjai rövid műsorral, majd Schmidt Ferenc a Contact Studio Kft, ügyvezetője a verseny egyik ötletgazdája, a rendezvény fő támogatójának a "Versenyző Ifjúságért Alapítvány" kuratóriumának elnöke köszöntötte. Az országos verseny házigazdája a Vargáné Néző Mária a BEM Iskola igazgatónője a 12 éves múltra visszatekintő verseny főbb állomásait ismertette, majd bemutatta a zsűri tagjait és köszönetet mondott a verseny fő támogatóinak. További részletek, KÉPEK

JÁTSZÓHÁZ a leendő óvodásoknak
2009. április 21.

2009. április 28-án 09.30-12.00 óra között "NYITVA VAN AZ OVI KAPU" a Miskolc-Szirmai Óvodába (Óvoda u.7.sz.) Játszóházba várják a leendő óvodásokat.
Program: gyurmázás, barkácsolás, kézműves tevékenység, ismerkedés az udvari játékokkal. 11 órától a Varázs Virág mesejáték, Kiss Renáta guruló színház előadása.

Óvodai beiratkozás
2009. április 21.

A Miskolc-Szirmai Óvodába (Óvoda u.7.sz.) a beíratkozás időpontja:
2009. május 4-től-május 8-ig. (08.00-17.00)
Hétfőtől-Csütörtökig: 8.00-17.00
Péntek: 8.00-14.00
A beiratkozáshoz sziveskedjenek a szülők magukkal hozni:

- a gyermek
- születési anyakönyvi kivonatát
- TAJ kártyát
- lakcím kártyát.
Várjuk szeretettel a leendő óvodásainkat.!

Országos PC kismester verseny
2009. április 21.

2009. április 24-én 08.30 órától kerül megrendezésre a BEM Iskolában az Országos PC Kismester verseny Program

Fedor Vilmos, lakossági fogadóórát tart
2009. április 21.

Fedor Vilmos, az 1.sz.vk.országgyűlési képviselője, MMJV alpolgármestere, 2009. április 24-én (pénteken) 16.00 órától-17.00 óráig a BEM Iskolába lakossági fogadóórát tart, melyre szeretettel várja a szirmai lakosokat.

Közbiztonsági Fórum
2009. április 19.

A Szirma Településrészi Önkormányzat, 2009. április 24-én, (pénteken) 17 órától a Bem Iskolában Közbiztonsági fórumot tart, melyre tisztelettel meghívjom a szirmai lakosokat.

Meghívott vendégek: Dr. Pásztor Albert r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető, Papp Tamás, MMJV Közterület-felügyeleti, Rendészeti és Ellátási Főosztály vezetője, Szőke István,bűnmegelőzési referens, MMJV Bűnmegelőzési Centrum, Nyírő Pál MMJV Közbiztonsági tanácsnoka, Cseh László, B-A-Z megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, MMJV Polgárőr Szövetség elnöke, Nagy Csaba MMJV Miskolc-Szirma Polgárőrség vezetője.

Hegedűs Andrea
önkormányzati képviselő
részönkormányzat elnöke

Szirma Településrészi Önkormányzat ülése
2009. április 7.


2009. április 6-án 16.00 órától Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő fogadóórát tartott a BEM Iskolában.
A fogadóóra után 17 órától ülésezett a Szirma Településrészi Önkormányzat, melyen a 2009 évi költségvetés került megtárgyalásra.
Képek

III. Radnóti Nap
2009. március 29.


A Szirmai Baráti Egyesület 2009. április 25 -én szombaton 9 órától a III. RADNÓTI NAPOT rendezi. Ezen a napon a közösségi házban és a környékén karbantartunk, takarítunk, szépítjük környezetünket!
Hívjuk,várjuk tagjainkat ,barátainkat!

Szirmai Baráti Egyesület

Magyar est a BEM Iskolában
2009. március 26.

A Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben 2009. március 26-án 16.30 órától magyar - estet rendeztek az alsótagozatos gyermekek közreműködésével. A műsort: Petráné Király Marianna tanárnő vezette.
A gyerekek az alábbi produkciókat adták elő:
2. osztály Tavaszi vers
1. osztály Gyermekjátékok
2. osztály Három nyúl
4.osztály Weörös Sándor megzenésített versei
2.osztály Kormos István: Az aranyhal és a csuka
4. osztály Móra Ferenc: Csontos Szigfrid
2. osztály Hasonlóan hangzó szók Fekete M. verse
4. osztály Tímár György: Nehéz nyelv a magyar
3. osztály Janikovszky Éva: Felelj szépen ha kérdezlek Képek

Tájékoztató - Magyar est!
2009. március 23.

A Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben magyar - estet tartunk.
Helye: Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Miskolc, Miskolci u. 38/a.
Ideje: 2009. március 26. 16.30

Alsós munkaközösség

1848/49-es megemlékezés, koszorúzás
2009. március 15.

2009. március 15-én 16 órakor a Hősi Emlékműnél ünnepelték az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulóját a szirmaiak.
Az ünnepi műsorban közreműködött a Református Egyház kórusa, a Szirmai SzépRózsák Énekkar, valamint a Bem Iskolai tanulói. Ünnepi beszédet mondott Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő, Csöbör Katalin és ifj. Szombathy Dénes.
Az ünnepség koszúrázással fejeződött be.
Képek

Március 15-i ünnepség a BEM Iskolában
2009. március 13.

2009. március 13-án 10 órakor ünnepi megemlékezést tartottak az 1948-49-es Forradalom és szabadságharc emlékére a BEM iskolában. Az ünnepi műsort a Miskolc Martin-kertvárosi Arany János tagiskola 7.osztályos tanulói mutatták be. Az ünnepségen résztvettek a szirmai civilszervezetek és egyházak képviselői. Képek

Farsang a Szirmai Szolgáltatási Központban
2009. március 7.

Farsangi ünnepséget rendeztek 2009. március 6-án a Martin-Kertvárosi és Szirmai Szolgáltatási központban.
A családias hangulatú ünnepségen a Szimbiózis Habilitációs Alapítvány zenés produkciót mutatott be, majd értékes nyereményekkel tombola sorsolásra került sor, végül az alkalomhoz illően farsangi fánkkal vendégelték meg az ünnepségen megjelenteket. Képek

Gender Fórum
2009. március 3.

A "GENDER FÓRUM" Nők helyzete Magyarországon címmel a Bem József Általános Iskolában "beszélgetős" fórumot tartottak 2009 .március 02-án. A vitaindító előadások közben a résztvevők aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe és elmondták véleményüket, tapasztalataikat a nők helyzetéről. Képek

Ülésterv a közérdekű menüpontban
2009. február 18.

A közérdekű menüpontban olvasható Hegedűs Andrea
- önkormányzati képviselő lakossági fogadóórájának
- Szirma Részönkormányzati és tanácsadó testületi
ülésének éves ülésterve. Tovább»

MEGHÍVÓ - "GENDER FÓRUM"
2009. február 18.

Szeretettel meghívjuk a "GENDER FÓRUM" Nők helyzete Magyarországon címmel Szirma városrészben megrendezésre kerülő civil "beszélgetős" fórumára
Helyszín: Bem József Általános Iskola és AMI
Időpont: 2009. március 02.-17.30
Program
1."Nők hátrányos megkülönböztetése a munkaerőpiacon és az oktatásban..."
Vitaindító előadó: Matiscsákné dr. Lizák Marianna a MINŐIES Alapítvány kuratórium titkára.
2. "Nők szerepe a családban..."
Vitaindító előadó: Dr. Szabó-Tóth Kinga a Miskolci Egyetem Szociológiai Tanszékvezetője
3. "Sztereotípiák az élet különböző területein"
Vitaindító előadó: dr. Gaál Nóra civil jogász

Férfitársak véleményére is kíváncsiak vagyunk! Részvételükre feltétlenül számítunk!

Tóth Józsefné
MMJV Önkormányzat Esélyegyenlőségi csoportvezető
Hegedűs Andrea
MMJV Önkormányzat önkormányzati képviselője Részönkormányzat elnöke
Farsang az Óvodában
2009. február 7.

2009. február 7-én 15 órától nagysikerű farsangi bulit szerveztek a Szirmai Óvodában. A zsúfolásig megtelt csoportszobába Szabó Györgyné tagóvodavezető nyitotta meg a rendezvényt, aki köszöntötte a megjelent vendégeket: Hegedűs Andrea önkormányzati képviselőt és Smizsánszkyné Marján Ida óvodavezetőt, valamint a gyermekek kísérőit, a szülőket és a nagyszülőket. A jelmezes felvonulók között láthattunk: tigrist, zebrát, elefántot, oroszlánt, kalózt, vámpírt, hastáncost, királylányt, túró-rudit, páncélos lovagot, piroskát, pókembert. A jelmezes bemutató után a gyerekek közös farsangi dalt énekeltek, majd minden jelmezes ajándékot kapott. Az izgalmas szereplés után a gyerekeket a Diridongó együttes vidám gyermekműsorral szórakoztatta. A farsangi mulatság végén értékes tombolanyeremények kerültek kisorsolásra, melyek között társasjátékok, mesekönyvek, kedvesebbnél-kedvesebb macik és nagyon finom torták voltak. A jó hangulatú farsangi buli késő koraestig tartott. Képek

Szirma Településrészi Önkormányzati ülés
2009. február 3.

2009. február 2-án 17 órakor a Radnóti Miklós Közösségi Házban Hegedűs Andrea vezetésével Részönkormányzati és Tanácsadó Testületi Ülést tartottak.
Megtárgyalt témák: Tovább»

Szirma Településrészi Önkormányzati ülés
2009. február 2.
2009. február 2-án 17.00 órai kezdettel tartja ülését Miskolc-Szirma Részönkormányzata a Radnóti M. Közösségi Házban. 

© 2005-2017 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc - IMPRESSZUM
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.